Bära barn på sommaren

Många undrar hur man gör för att inte smälta eller svimma när man bär sitt barn på sommaren. På vintern kan man ju ta alltid ta på sig mer om man fryser, men på sommaren kan man bara ta av ett visst antal lager… 

Men det finns några trick för att det ska bli behagligt – och några viktiga säkerhetstips som kan vara bra att ha i åtanke. 

Våra bästa, svalaste tips för varmt väder 

Nära är bäst

Din kropp är den mest effektiva termostaten – den hjälper dej hålla koll på att bebis inte blir för varm, Om du börjar känna dig svettig och instängd så kan du räkna med att bebis känner likadant (det är farligare för spädbarn att bli för varma än för kalla). Om det känns svettigt, lägg en tvättlapp emellan er och byt ut den med jämna mellanrum.

Kläder efter väder

Välj både kläder och bärdon som är luftiga och andas – linne, ull, ren bomull, eller syntetiskt funktionsmaterial. Tänk på att midjebältet ofta blir varmt och instängt på en sele – välj ett smalt och/eller ovadderat bälte. Det finns många selar som är tunna och smidiga och svala – här är några av våra favoriter.

Sol & skugga

Bebisar under ett år ska inte utsättas för någon sol alls, och det rekommenderas inte att man använder solkräm på dem. Stanna inne mitt på dagen när solen är som starkast, eller skapa din egen skugga med en vidbrättad hatt (vardera), en tunn filt eller sjal, eller varför inte ett elegant parasoll? 

Friska fläktar

Jag vet inte hur någon åker buss eller spårvagn på sommaren utan en solfjäder! Det är ett enkelt, billigt och snabbt sätt att kyla ned sig själv och bebis. Om du har en fläkt hemma, sätt på den – se bara till att det inte blåser rakt i ansiktet på en nyfödd. 

Välj en sval position

Att bära på ryggen och höften upplevs ofta som mindre varmt än att bära på magen. Små bebisar ska dock alltid sitta mage mot mage med dig så du har uppsikt över dem och kan ge dem rätt stöd. När du bär på höften i en ringsjal så kan du flytta runt barnet, från höften till magen t.ex,när det blir för instängt. 

Vätske-kontroll

Vätska är avgörande för att kroppen ska kunna reglera värmen. Bebisar behöver inte vatten utan klarar sig bäst med bröstmjölk eller ersättning, men de kan behöva äta/dricka oftare när det är varmt. Du kan också ha en liten sprayflaska med vatten så du kan ge både dej själv och bebis en svalkande dusch emellanåt. 

Tryck på paus

Tveka inte att ta loss bebis om det känns obehagligt varmt och instängt. Lufta er, byt till torra kläder, och drick något innan ni försöker igen. Kanske prova en annan position? Eller låt någon annan bära en stund, eller putta bebis i vagn som omväxling (om bebis är med på det såklart).

Ta ett dopp

…eller en dusch! Och ta med dig bebis. En badsjal är ett tryggt sätt att bada tillsammans, oavsett om det är i havet eller i poolen, och den är även sval och smidig på torra land. Badsjalar är ringsjalar av mesh, som inte absorberar vatten, så att de behåller sin styrka även när de är våta. En riktigt sommarräddare med andra ord! 

Hitta de svalaste, luftigaste selarna & sjalarna

Osäker på vad som passar just er?

Hör av dej till oss med dina frågor!

2 + 5 =

[]