Bära barn på vintern

 

Varje höst får vi väldigt många frågor om hur man ska göra när man vill bära barn i kallt väder. Hur ska man klä sig? Vad ska man bära i? Hur mycket kläder behöver bebis? 

På den här sidan hittar du svaren!

(Pssst… Det är egentligen ganska enkelt: nära och lagom varmt!) 🙂

Två enkla principer att utgå ifrån:

Så få lager som möjligt mellan dej och bebis

Din kropp är den mest effektiva termostat och det bästa element en bebis kan ha. När ni delar värme har du järnkoll på bebis temperatur: känns det lite varmt och instängt? Bebis behöver nog luft också. Huttrigt? Då värmer ni varandra, bättre än några kläder i världen. 

Du och ditt bärdon räknas som lager

Vädret avgör hur många lager som behövs, och bebis behöver ungefär lika många lager som du. Men för bebis räknas du och sjalen eller selen som ett lager vardera. Dela gärna lager (t.ex en kofta eller vindjacka som går runt er båda).

Fötterna då? 

Samma som ovan! Allra bäst är bara fötter mot din hud, med varma lager utanpå och ingen kall luft som kommer in underifrån. 

Men enen och fötterna får ju alltid ett lager mindre eftersom de är utanför selen eller sjalen, och ibland kommer sjalen eller midjebältet på selen mellan fötterna och bärarens kropp. Då är det bra med varma strumpor eller tossor under era gemensamma lager. Ullstrumpor (eller mysiga benvärmare i alpacka!) är allra bäst – ull reglerar temperaturen och för bort fukt – och flera tunna lager värmer bättre än ett tjockt. 

Kalla fötter är ofta det första tecknet på att bebisen känner av kylan. Kom ihåg att bebis kanske är frusen även om du känner dig varm  – du är i rörelse, medan bebis sitter still. 

Händerna?

Bebisar som sitter nära bäraren under varma ytterkläder behöver vanligtvis inte vantar, men större barn som vill sticka ut händerna, eller sitter med armar och axlar ovanför sjalen eller selen, kan behöva det. För mindre barn är det bäst med ullvantar utan fingrar, med långa muddar, och för större barn tumvantar i ull. 

Varmt om huvudknoppen

En väpnarluva i ull, som värmer både panna, öron och hals (halsduk på små bebisar är knepigt) är perfekt för barn i sjal och sele. Är det riktigt kallt kan man sätta en vind- och vattentät mössa ovanpå en tunn ullmössa. Bonus: en väpnarluva är svår för barnet att ta av och kasta in i en häck när de sitter på ryggen! 

Barn som kan gå själva

När barnen blir större och vill ner och leka emellanåt så måste de såklart ha varma kläder och skor, och då kan det funka bättre att ha dem utanpå sina egna ytterkläder. Tjocka kläder kan påverka passformen på selen för både barnet och bäraren, så det är viktigt att man har ett bärdon som är anpassat. Om en sele t.ex är på väg att bli urvuxen så kan ytterkläder vara sista strået. Och tänk på att en tjocka kläder som trycks ihop av en sele eller sjal inte värmer lika bra.

Men ska man inte gå så långt, eller om man har gångavstånd till förskolan t.ex, så kan det funka jättebra att bära även större barn under sina egna ytterkläder. Man slipper overallkampen på morgonen (ta med ytterkläderna i en kasse istället) och barnet kan gå direkt in och leka när man kommer fram! Smidigt! 

Vilket bärplagg passar dej? 

Man måste såklart inte ha speciella kläder för att bära på vintern – med små bebisar funkar det ofta utmärkt med ens vanliga jacka eller kappa. Men bär man ofta så kan en bärjacka definitivt göra livet lättare – många kunder berättar att de kommer ut mer sedan de skaffade sin.

OBS! Ett bärplagg är inte ett bärdon – du måste ha sjal eller sele under. Alla våra bärjackor funkar för att bära både fram och på ryggen, och självklart funkar alla också som en helt vanlig jacka. Det finns herr- och dam- och unisexmodeller.

Se till att du alltid kan se bebis näsa och mun när de sitter innanför dina kläder! 

Bär mest i stan eller hemma?

Ergobabys regnskydd (ofodrat) och vinterskydd (fodrat) är perfekta om man vill ha något smidigt att ta med överallt ifall det behövs, men man har inte behov av det så ofta.

Det bästa sättet att använda det är att ha bebis i sele och skydd under sin egen jacka – ofta kan man knäppa längst ner så att jackan inte flaxar öppen (och kanske komplettera med en scarf så man inte fryser om halsen). Men skydden fungerar lika bra utanpå bärarens ytterkläder, och såklart på ryggen.

De här skydden funkar med de flesta selar och meh-dai/half-buckle men mindre bra med sjalar. 

Gravid och ska bära liten bebis?

Jackinsatsen från Cocoome låter dej göra om din favoritjacka till en bärjacka på några sekunder! Du (eller någon annan – inlägget passar alla jackor) kan bära bebis på magen i sjal eller sele, varmt och mysigt. Bonus: Kan även användas under graviditet, så du slipper köpa mammajacka. 

Komplettera gärna med en scarf, eftersom inlägget inte täcker din hals. Scarfen är utformad så att den går ner mellan dig och bebis,  så du inte fryser om bröstet eller halsen (oftast där man blir kallast när man har ett barn på magen), utan lösa ändar som kan hamna i bebis ansikte. Ett annat alternativ är en dubbelfuskpolo som håller både din och barnets hals varma!

Ute i skogen i ur och skur?

En bärjacka är ofta en bra investering om man vistas ute mycket och ofta. Det finns många typer och modeller, från tunna smidiga regnjackor till varma vinterkappor, för både män och kvinnor.

De största fördelarna är att man kan bära både fram och bak (vilket innebär längre användningstid), att både bärare och barn är helt skyddade, ofta med kapuschong till båda. Modeller som består av en tunn regn- och vindtät jacka plus en varm inre racka är populära.

Är det inte farligt att bära barn när det är halt?

Det finns definitivt en risk om man halkar med sitt barn, men som tur är är det lätt att undvika. Använd lämpliga skor med ordentlig gummisula och låga klackar, och om det är riktigt halt känns det tryggt med broddar (t.ex från Yaktrax, men de finns också på apotek och sport- och friluftsbutiker – välj gärna såna som har taggar både under framfoten och hälen). Bor du någonstans där det ofta är dåligt väglag så kan det vara värt att investera i Icebugs eller liknande – skor med inbyggda, avtagbara broddar. 

[]
×
Vill du ha första tjing på våra erbjudanden?

Nej tack - lägg i korgen ändå *När du klickar här, godkänner du att vi kontaktar dej - vi lovar att inte missbruka förtroendet!!