VARFÖR BÄRA BARN?

Närhet

Att vara nära skapar förutsättningar för en bra relation, nu och i framtiden. Föräldrar som bär sina barn blir bättre på att tolka sina barns signaler, och barn som blir burna är lugnare och mer harmoniska. Närhet höjer oxytocinproduktionen hos både vuxna och barn, vilket minskar stress och ökar välbefinnandet.

Frihet

Att bära gör många vardagssituationer – åka spårvagn, gå skogspromenad, ta hand om andra barn – smidigare. Att ha möjlighet att röra sig fritt förebygger förlossningsdepression, och att kunna möta sitt barns behov OCH få saker gjorda stärker föräldrars självförtroende och minskar deras stress.

GOS!

Att vara nära känns så himla bra! Alla föräldrar vet att man aldrig kan få för många av de där ögonblicken då tilliten och känslan av tillhörighet är total, och hjärtat bara svämmar över. Och det känns lika bra oavsett om barnet är tre dagar, tre veckor, tre månader eller tre år. Att bära nära är helt enkelt en av de bästa sakerna i livet.

I gruppen Bärsjalar!, den största svenska gruppen för ergonomiskt bärande på Facebook, kan man få råd, tips och stöd i sitt bärande. Det är också en perfekt plats för att träffa likasinnade och hitta nya bekantskaper. Det finns även många lokala grupper som köper och säljer begagnade bärdon, ger tips och ordnar bärträffar.

För den som vill veta mer om fördelarna med att bära barn rekommenderar vi den här boken, Why Babywearing Matters av Rosie Knowles.

Författaren, som är en ledande bärcoach, sjalbiblioteksföreståndare och bärandeförespråkare i Storbrittannien, berättar på ett enkelt och tillgängligt sätt om hur bärandet påverkar både barn och vuxna.

Ett klipp från Nyhetsmorgon där den ledande svenska bärcoachen Ulrika Casselbrandt berättar om varför man ska bära sina barn och visar hur man knyter trikåsjal.

[]