Att bära säkert

Säkerhet är såklart det absolut viktigaste när man bär barn. Här är några grundläggande regler som alla som bär ska känna till, speciellt när det handlar om spädbarn.

Andning

Bebis ska inte kunna sjunka ihop med hakan mot bröstet och ansiktet får inte vara övertäckt. Det är säkrast med tunna kläder för bebis och varma kläder utanpå sjalen eller selen så att det är lätt att ta av extra lager så att bebis inte blir för varm.

Position

Bebis ska sitta upprätt, högt nog att bäraren kan pussa huvudet. Bebis knän ska vara högre upp än rumpan och ryggen ska ha stöd på ett sätt som är lämpligt för bebis ålder. Små bebisar ska kunna stoppa händerna i munnen. Överkanten på selen eller sjalen får inte komma högre än halva örat.

Komfort

Sjalen eller selen ska vara bekväm för både den som bär och den som blir buren. Den ska avlasta bra och sitta skönt, och den som bär ska vara bekant med dess funktion. Det är bra att variera bärandet så att man inte blir för trött i en viss kroppsdel.

Kolla här

Bärcoach Ida Sköldengens Youtube-kanal BäraNära är en guldgruva när man ska bekanta sig med ett nytt bärdon eller lära sig ett nytt knyt. Här är några av våra favoritvideos.

Få järnkoll - gå en kurs!

GOS erbjuder kurser i allting från trikåsjal till tvillingbärande. Kolla GOS Facebooksida för mer information.