Att bära säkert

Säkerhet är såklart det absolut viktigaste när man bär barn. Här är några grundläggande regler som alla som bär ska känna till, speciellt när det handlar om spädbarn.

Andning

Bebisen ska inte kunna sjunka ihop med hakan mot bröstet och ansiktet får inte vara övertäckt. Det är säkrast med tunna kläder plus varma kläder utanpå sjalen eller selen så att det är lätt att ta av extra lager så det inte blir för varmt. Överkanten på selen eller sjalen får inte komma högre än halva örat.

Position

Bebisen ska sitta upprätt, högt nog att bäraren kan pussa huvudet. Knäna ska vara högre upp än rumpan och ryggen ska ha stöd på ett sätt som är lämpligt för bebisens ålder – rundad rygg för små bebisar, rakare när de kan sitta. Små bebisar ska kunna stoppa händerna i munnen. 

Komfort

Sjalen eller selen ska vara bekväm för både den som bär och den som blir buren. Den ska avlasta bra och sitta skönt, och den som bär ska vara bekant med dess funktion. Det är bra att variera bärandet så att man inte blir för trött i en viss kroppsdel.

Att bära bekvämt

Komforten är avgörande när man bär – om det inte är bekvämt är det inte ett hållbart bärande. Det är därför väldigt bra att flera av de grundläggande principerna för komfort är de samma som de för säkerhet: det känns ofta bäst att bära högt och nära, och för den som blir buren är ett brett säte och rätt stöd för ryggen avgörande.

Bärselar och bärsjalar fungerar lite olika när det gäller avlastning. En bärsele lägger en stor del av vikten på nedre delen av kroppen, med hjälp av midjebältet. Den vikten går rakt ner i skorna utan att bäraren behöver tänka så mycket på det. En bärsjal å andra sidan sprider ut vikten över hela överkroppen. (En meh dai gör lite både och, och en onbu lägger vikten högt upp, på axlarna).

Hållningen är också viktig för ergonomin, speciellt med tyngre barn. Din hållning ska vara normal, alltså samma som när du inte bär – varken barnets vikt eller bärdonets belastning ska ge din kropp en konstig form. Släpp ner axlarna och kolla att du inte går bakåtlutad eller kutryggig – tillsammans med den extra vikten av ett barn kan det leda till ryggont. När man orkar (och kommer ihåg!) kan man försöka stoppa in svanskotan under sig (tänk att ryggraden ska bli som ett J) och knäa lite – då engagerar man de starka musklerna inuti bålen bättre, så att man inte bara bär med ryggen.

Maxa komforten och avlastningen med bärselen

Bärselar är enkla att använda men det finns några grundläggande principer som gör bärandet så bekvämt som möjligt. Självklart ska du i första hand utgå från dej själv och vad som är bekvämt för dej och ditt barn, men de här tipsen funkar för de flesta.

  • Det är ett midjebälte, inte ett höftbälte. Exakt var du sätter bältet beror på bebis längd. När bebis sitter i selen ska rumpan skymma en del av bältets bredd när du tittar framifrån, men bebis ska ändå sitta i pusshöjd. Försök få bältet att sitta så vågrätt som möjligt när du tittar från sidan – hänger det ner där fram kan du behöva dra åt mer.
  • Bebis vikt ska till största delen vila på midjebältet och axelbanden ska dra in bebis mot dej, inte upp. Om du drar åt axelbanden för mycket så lyfter du upp bebis vikt så den hamnar på axlarna istället – de flesta tycker det blir obekvämt. Experimentera med att justera axelbanden tills du hittar en bra balans.
  • När du bär på magen ska bröstspännet sitta ungefär i höjd med dina skulderblad. Sitter det högre upp ger det inte lika bra avlastning. Det ska vara tillräckligt tajt för att ta vikt från axelbanden men inte så tajt att axelbanden inte ligger an mot kroppen. I de flesta fall betyder det att axelband och bröstbälte ska se ut ungefär som ett H (inte såhär: >< eller så löst att hela remmen ligger an mot ryggen).
  • Har du svårt att nå bröstspännet så använd axelbandens spännen för att länga ut, så att spännet åker högre upp i nacken, när du ska ta av dej selen. När du tar på den igen, knäpper du i det högre läget och drar åt axelbanden så att spännet åker ner på sin rätta plats.

 

Varför tjatar vi alltid om att barnet ska sitta högt upp? Läs den här fantastiska förklaringen om varför barnets höjd är avgörande för komforten. Artikeln utgår från hur man bär bäst i en onbuhimo men principen gäller alla sorters bärdon, och faktiskt allt annat man bär också.

Videos! 

Bärcoach Ida Sköldengens Youtube-kanal BäraNära är en guldgruva när man ska bekanta sig med ett nytt bärdon eller lära sig ett nytt knyt. Här är några av våra favoritvideos.

Några av GOS favoritresurser

Här har vi samlat ett antal bra och pålitliga resurser – grupper, instagramkonton, artiklar och appar – där man kan hitta information om både bärande och andra ämnen som ofta kommer upp när vi pratar med kunder i butiken om bebislivet.

Bärande

Facebookgruppen Bärsjalar! är den största samlingspunkten för bärintresserade i Sverige. Det finns även en lokal grupp för Göteborgsregionen som vi ofta rekommenderar att man går med i om man bor här, men såklart finns det även lokala grupper i många andra delar av landet. Kan du inte hitta någon nära dej så starta en! 

På Instagram gillar vi Baerehjelpen, där bärcoachen Marte delar med sig av de där små tipsen och tricksen som kan göra så stor skillnad, både för bärsjal, sele, bärjacka och mycket annat (som t.ex snygga avslut). Många ahaaaaaa-ögonblick! 

Ett annat bra konto att följa om man vill veta mer om bärande är Bärsjalsutmaningen. Detta konto tas över av olika personer varje vecka, och har därmed olika inriktningar hela tiden: från att resa med bärdon till träning för bärande föräldrar – här finns alltid något matnyttigt.

Vi har också flera bra böcker om bärande i butiken – ska man bara läsa en så rekommenderar jag A Baby Wants to Be Carried. För den historiskt och kors-kulturellt intresserade är Beloved Burden en skattkista av bilder och information om hur barn har burits genom tiderna och jorden runt.

Youtube är en guldgruva när man ska lära sig nya knyt eller tekniker, som t.ex hur man får upp barnet på ryggen, men det kan vara svårt att veta var man ska börja och vem man kan lita på. På svenska finns BäraNära, som drivs av Ida från Göteborg, är alltid ett säkert tips, och ett av de mest pålitliga internationella gurusarna är Hedwych på WrapYouInLove. Båda tjejerna är otroligt kunniga och erfarna.

Amning

Amningshjälpen – ovärderlig information, kunskap och support för familjer med ammande barn. Du kan läsa på själv, eller få kontakt med en utbildad hjälpmamma som kan ge dej personlig stöttning och råd utifrån dina behov. Man kan även gå med i Amningshjälpens Facebookgrupper – det finns en där andra föräldrar svarar på frågor och byter erfarenheter, och en annan där bara utbildade hjälpmammor svarar

Sagogrynet.se är bloggen som ledde till Lin Daléns bok Amning i Nöd och Lust. Båda är fantastiska – och pålitliga – resurser.

Babypottning & tygblöjor

Facebookgruppen Babypottning är en jättebra plats att börja på, och det finns även en bra bok, Bebis på Pottan, av Ulrika Casselbrant (henne kan man dessutom följa på Instagram, @ulrikacasselbrant, där hon dokumenterat sin babypottningsresa med sin dotter). 

Är man nyfiken på babypottning och/eller vilse i tygblöjedjungeln så rekommenderar vi att man kollar upp Blöjupproret, Sveriges förening för EC och tygblöjor (de har också en Facebooksida). Bor man i Göteborgsområdet kan man dessutom besöka deras mässa, Barnvänligt, som brukar gå av stapeln en gång om året.

Annat bra 

EvolutionaryParenting.com har massor av vetenskapligt underbyggd information för den som vill förstå hur vi och våra barn, våra behov, vår kommunikation och våra kroppar har utvecklats och blivit som de är. Vi vuxna lever i den moderna världen, men bebisar är från stenåldern, och många känner att ju bättre man förstår deras behov, desto lättare blir föräldraskapet. För den som blir trött på alla tvetydiga och skiftande “råd” och vill basera sitt föräldratänk på vetenskap är det här en jättebra resurs.

Appen Växa och Upptäcka Världen är också baserad på forskning, som visade att alla bebisar utvecklas i förutsägbara steg. Att växa och utvecklas kan vara förvirrande, stressigt eller till och med skrämmande, så det är naturligt att bebisar i perioder kan behöva mer stöd i form av närhet och trygghet. Appen hjälper dej att veta när din bebis går igenom ett utvecklingssteg. Det kan vara väldigt skönt att veta vad som pågår! Appen finns för både iOS och Android såklart, och för den som vill veta mer finns det även en bok vid samma namn. 

Boken The Continuum Concept är lite av en klassiker inom barns utveckling. Den amerikanska författaren Jean Liedloff spenderade två och ett halvt år tillsammans med urbefolkningen i den sydamerikanska regnskogen. Upplevelsen fick henne att ifrågasätta många av sina förutfattade meningar om hur man ska leva, och gav henne en helt ny syn på vad det innebär att vara människa. Framförallt reagerade hon på skillnaderna i relationen till bebisar och barn. I sin bok visar Jean Liedhoff hur mycket av vårt naturliga välbefinnande som gått förlorat genom så kallade “framsteg” i vår livsstil och hon ger också praktiska råd för hur vi kan återfinna balansen och harmonin, både för våra barn och för oss själva. Boken har nyligen fått en svensk översättning.

Mer kommer så fort vi får tid! 

 

 

[]
×
Vill du ha första tjing på våra erbjudanden?

Nej tack - lägg i korgen ändå *När du klickar här, godkänner du att vi kontaktar dej - vi lovar att inte missbruka förtroendet!!