Att bära säkert

Säkerhet är såklart det absolut viktigaste när man bär barn. Här är några grundläggande regler som alla som bär ska känna till, speciellt när det handlar om spädbarn.

Andning

Bebisen ska inte kunna sjunka ihop med hakan mot bröstet och ansiktet får inte vara övertäckt. Det är säkrast med tunna kläder plus varma kläder utanpå sjalen eller selen så att det är lätt att ta av extra lager så det inte blir för varmt. Överkanten på selen eller sjalen får inte komma högre än halva örat.

Position

Bebisen ska sitta upprätt, högt nog att bäraren kan pussa huvudet. Knäna ska vara högre upp än rumpan och ryggen ska ha stöd på ett sätt som är lämpligt för bebisens ålder – rundad rygg för små bebisar, rakare när de kan sitta. Små bebisar ska kunna stoppa händerna i munnen. 

Komfort

Sjalen eller selen ska vara bekväm för både den som bär och den som blir buren. Den ska avlasta bra och sitta skönt, och den som bär ska vara bekant med dess funktion. Det är bra att variera bärandet så att man inte blir för trött i en viss kroppsdel.

Att bära bekvämt

Komforten är avgörande när man bär – om det inte är bekvämt är det inte ett hållbart bärande. Det är därför väldigt bra att flera av de grundläggande principerna för komfort är de samma som de för säkerhet: det känns ofta bäst att bära högt och nära, och för den som blir buren är ett brett säte och rätt stöd för ryggen avgörande.

Bärselar och bärsjalar fungerar lite olika när det gäller avlastning. En bärsele lägger en stor del av vikten på nedre delen av kroppen, med hjälp av midjebältet. Den vikten går rakt ner i skorna utan att bäraren behöver tänka så mycket på det. En bärsjal å andra sidan sprider ut vikten över hela överkroppen. (En meh dai gör lite både och, och en onbu lägger vikten högt upp, på axlarna).

Hållningen är också viktig för ergonomin, speciellt med tyngre barn. Din hållning ska vara normal, alltså samma som när du inte bär – varken barnets vikt eller bärdonets belastning ska ge din kropp en konstig form. Släpp ner axlarna och kolla att du inte går bakåtlutad eller kutryggig – tillsammans med den extra vikten av ett barn kan det leda till ryggont. När man orkar (och kommer ihåg!) kan man försöka stoppa in svanskotan under sig (tänk att ryggraden ska bli som ett J) och knäa lite – då engagerar man de starka musklerna inuti bålen bättre, så att man inte bara bär med ryggen.

Maxa komforten och avlastningen med bärselen

Bärselar är enkla att använda men det finns några grundläggande principer som gör bärandet så bekvämt som möjligt. Självklart ska du i första hand utgå från dej själv och vad som är bekvämt för dej och ditt barn, men de här tipsen funkar för de flesta.

  • Det är ett midjebälte, inte ett höftbälte. Exakt var du sätter bältet beror på bebis längd. När bebis sitter i selen ska rumpan skymma en del av bältets bredd när du tittar framifrån, men bebis ska ändå sitta i pusshöjd. Försök få bältet att sitta så vågrätt som möjligt när du tittar från sidan – hänger det ner där fram kan du behöva dra åt mer.
  • Bebis vikt ska till största delen vila på midjebältet och axelbanden ska dra in bebis mot dej, inte upp. Om du drar åt axelbanden för mycket så lyfter du upp bebis vikt så den hamnar på axlarna istället – de flesta tycker det blir obekvämt. Experimentera med att justera axelbanden tills du hittar en bra balans.
  • När du bär på magen ska bröstspännet sitta ungefär i höjd med dina skulderblad. Sitter det högre upp ger det inte lika bra avlastning. Det ska vara tillräckligt tajt för att ta vikt från axelbanden men inte så tajt att axelbanden inte ligger an mot kroppen. I de flesta fall betyder det att axelband och bröstbälte ska se ut ungefär som ett H (inte såhär: >< eller så löst att hela remmen ligger an mot ryggen).
  • Har du svårt att nå bröstspännet så använd axelbandens spännen för att länga ut, så att spännet åker högre upp i nacken, när du ska ta av dej selen. När du tar på den igen, knäpper du i det högre läget och drar åt axelbanden så att spännet åker ner på sin rätta plats.

 

Varför tjatar vi alltid om att barnet ska sitta högt upp? Läs den här fantastiska förklaringen om varför barnets höjd är avgörande för komforten. Artikeln utgår från hur man bär bäst i en onbuhimo men principen gäller alla sorters bärdon, och faktiskt allt annat man bär också.

Kolla här

Bärcoach Ida Sköldengens Youtube-kanal BäraNära är en guldgruva när man ska bekanta sig med ett nytt bärdon eller lära sig ett nytt knyt. Här är några av våra favoritvideos.